Freek de Jonge ontvangt Marie Kleine-Gartman Pen
14-11-2012 - 12:37 uur
Freek de Jonge Op 19 november vindt in de Rotterdamse Schouwburg de feestelijke overdracht plaats van de Marie Kleine-Gartman Pen aan Freek de Jonge. Met de Marie Kleine-Gartman Pen stelt het Nederlands Toneelverbond jaarlijks één theaterbeschouwer of kunstenaar in staat om zijn of haar gedroomde theateressay te schrijven. Op dit moment is De Pen in handen van de Vlaamse schrijver en filosoof Pieter de Buysser.

Pieter de Buysser:
"Ik geef de Marie Kleine Gartman pen door aan de heer Freek De Jonge.
Ik wilde de prijs geven aan een beginnend kunstenaar. De heer De Jonge verstaat als geen ander de kunst van het beginnen, en het opnieuw beginnen. Hij is zo ongrijpbaar, raadselachtig en overweldigend als een begin. In zijn laatste voorstellingen verschijnt een even dwingende als lichtvoetige kunstenaar die zoekt, die verkent, die vertelt, die kwetsbaar, denkend en met een archaïsche theatrale kracht een nieuwe weg maakt door en voor het oude dat dreigt verloren te gaan. Omdat dit over vandaag en morgen gaat. Meneer de Jonge is aan het grote spektakel voorbij, hij is aan ieder afgebakend genre voorbij, hij is voorbij aan het scoren met meningen en moppen, hij is aan zoveel voorbij, en dat maakt dat hij meer dan ooit van nu is. Ik hoop dat deze Marie Kleine-Gartman pen er toe kan bijdragen dat we hier in de lage landen beseffen dat hier een man aan het werk is, op het toppunt van zijn kunnen, die het meest dwingende van Tommy Cooper en Franz Kafka in zich verenigt."

In het theater
Op dit moment staat Freek de Jonge in het theater met zijn nieuwe theatervoorstelling 'Circus Kribbe - Een kerstvertelling'. "... Literair nadenkcabaret van een meesterverteller", aldus Het Parool en bekroond de voorstelling met vijf sterren!

Neem een kijkje op de speellijst van Freek de Jonge om te zien waar hij in het theater staat met ‘Circus Kribbe’.
 
Zie ook: