De Règâhs
Foto De Règâhs
Foto: Maarten Ederveen
Nu in het theater te zien!
Meer informatie bij Huidige programma’s.


Biografie
De Haagse flamingogroep De Règâhs is er klaar voor. Met hun drie cd's ‘Règâh Love’, 'Den Haag Olé' en 'Werelds' veroverden De Règâhs de harten van menig Hagenaar en Hagenees. In Den Haag is de groep inmiddels een begrip.

Ook de landelijke media hebben deze groep opgemerkt. Lovende recensies in onder andere De Volkskrant, een uitgebreid interview en optreden in het tv-programma '
De Wereld Draait Door' en radioprogramma's als de ochtendshow van Giel Beelen en 'De Gouden Uren' van Daniël Dekker, getuigen daarvan.

Maar De Règâhs willen meer! Met het theaterprogramma '
The Hague Olé' nemen De Règâhs het publiek mee op reis door de geschiedenis van de flamingo, de Haagse variant op de flamenco. Beginnend bij de 80-jarige oorlog, toen de Spanjaarden samen met de Hagenezen van die tijd, de basis legden voor de Haagse flamingo. En eindigend bij de internationale doorbraak met een nummer in het Haags/Engels. Vanaf september 2012 toerden De Règâhs met ‘Carmuh’, de tweede theatervoorstelling van de groep.

De leden van de groep zijn zeer ervaren flamenco-muzikanten die hun sporen op dit gebied ruimschoots verdiend hebben. Met typisch Haagse humor steken ze de draak met de flamenco, het publiek en zichzelf. Werkelijkheid en fictie lopen moeiteloos door elkaar en er valt voor de goede verstaander heel wat te lachen.

Onder deze laag van humor zit ook wel degelijk een serieuze laag. De Règâhs laten zien en horen dat het ook mogelijk is in het Haags gevoelige en subtiele liedjes te spelen. Al veel te lang wordt het Haags landelijk gezien als grof en plat. De groep spreekt dan ook liever van 'traditioneel' dan van 'plat' Haags. Waarschijnlijk is het respect voor het mooie Haagse accent een van de redenen van het succes. Voeg hier nog aan toe de onweerstaanbare energie van de zonnige muziek en er ontstaat een cocktail die wel heel verleidelijk is.