Sjaak Bral
Foto Sjaak Bral
Foto: Martijn Beekman
Nu in het theater te zien.
Meer informatie bij Huidige programma’s.


Biografie Sjaak Bral

Cabaretier/columnist/schrijver Sjaak Bral is een geboren en getogen Hagenees. Humoristisch, scherpzinnig, eigenwijs, trefzeker: een improvisatietalent dat zich in veel disciplines uitbundig manifesteert. Of, zoals hij zelf zegt: “
Niets menselijks is mij vreemd”.

Sjaak Bral begint zijn carrière in 1992, na een turbulent optreden in het Veronica-programma RUR en een spraakmakend interview in het radioprogramma ‘
De Avondspits'. Al snel blijken zijn talent en humor perfect in het theater te passen, waar Sjaak binnen twee jaar een succesvol stand-up comedian wordt. Het podium is de plek waar hij zich voor het eerst in zijn leven op zijn plaats voelt. “Ik sta liever in het theater dan dat ik thuis ben”. Het smaakt naar meer en een solovoorstelling als cabaretier blijkt een logische stap. Sjaak beweegt zich daarbij op geheel eigen wijze door het theaterlandschap, niet gehinderd door enige voorkennis of de tirannie van aangeleerde wetmatigheden. Na talloze theaterprogramma's en achttien oudejaarsconferences is inmiddels overduidelijk dat het publiek hem omarmt. Recensenten zijn vaak in complete verwarring - maar loven zijn eigenzinnige talent.

Sjaak is inmiddels ook regelmatig in de media te vinden. Op televisie presenteerde hij een aantal programma's en bij de radio zijn zijn commentaren zeer gewild. Elf jaar maakte hij een wekelijkse gesproken column voor Radio West, maar zijn columns zijn vaak ook landelijk te horen (Spijkers met Koppen, Oog op morgen, 3FM). Zijn huidige column in het AD (sinds 2012 dagelijks in de Haagse editie) is een bron van verhitte discussies. Niets en niemand blijft gespaard, indachtig de woorden van W.F.Hermans: ‘Een goede columnist laat geen vijand in leven'.

Als voorvechter van de Haagse taal organiseert hij in 1998 en 2000 het
Haags Dictee dat inslaat als een bom. Bij het dictee blijkt dat het droevig is gesteld met de eigen talenkennis van de Hagenees. Praten lukt nog wel, maar lezen en schrijven lijkt ondoenlijk, ondanks de nu al legendarische stripfiguur ‘Haagse Harry' van zijn vriend Marnix Rueb, die menigeen het Haags leert lezen. Ze besluiten om samen met Robert Jan Rueb, de broer Marnix, het Groen Geile Boekie te schrijven. Dit boek blijkt een voltreffer: er worden meer dan 90.000 exemplaren verkocht. Het boek blijft wekenlang in de bestsellerlijsten staan en Nederland is verslingerd aan het Haags. Een jeugddroom van Sjaak gaat in het jaar 2000 in vervulling als vervolgens de Haagse Scheurkalender verschijnt. Eind 2000 verschijnt de autobiografische bundel ‘Haags Bloed' bij uitgeverij Thomas Rap, een prachtige verzameling vertellingen over Den Haag. In 2001 maakt hij ‘Haags, de Kugsus', een talencursus Haags (inclusief een CD met taallessen). In 2008 verscheen 'ut Nieuwe Groen-geile Boekie', een volledig herziene jubileumuitgave van deze succesvolle Haagse taalgids. Zijn verzamelde columns uit de Haagsche Courant van 2004 zijn verschenen onder de titel ‘In de aanval'. In 2005 verschenen ‘Licht in mijn hoofd’, een verzameling reisverhalen, en ‘Bral is bloedlink', zijn verzameld werk uit 2005. Zijn irritaties over het moderne leven bundelt hij in 2007 in het boek ‘Eigentijdse Ergernissen'. Met de band SFD maakt hij de cd 'Takkekerst', een muzikale aanklacht tegen de 'gezellige' kerstmaand. Het lied 'De boom staat in de kamer' van die cd wordt een regelrechte cult-hit.

Sjaak Bral heeft een weergaloze humor, die een zin later al kan omslaan in een serieuze opmerking die je even uit het lood slaat. Hij kan autoriteiten of wie daarvoor door wil gaan vlijmscherp op de hak nemen en schroomt - zoals het bij het vrije woord hoort - de stevige belediging niet. Maar het heeft altijd inhoud. Als criticaster van de huidige tijdgeest heeft hij een authentiek stem. Sjaak is een emotionele man met compassie; onder al die lagen humor zit een mening die er toe doet.' - Peter ter Horst, hoofdredacteur Intermediair.
Huidige programma's
Links
 
Theaterprogramma’s:
* Uit de Haagsche school geklapt (met Adriaan Bontebal, 1998)
* Dat had je vroeger niet (1999)
* Hurken in de berm (2002)
* Wij Nederlanders (2006)
* Koffiehuis De Ooievaar (met Fred Delfgaauw, 2008)
* De Nachclub (met Fred Delfgaauw, 2009)
* Vanzelfsprekend (2010)
* Hier en nu (2013)
* Lik op Stuk (2014-2015)
* De moord op Bonde Dolly (2016-2017)
... en sinds 1997 jaarlijks de oudejaarsconference
‘Vaarwel!’
Nieuws