Artiesten protesteren met ode aan de beschaving
23-11-2010 - 11:34 uur
Freek de Jonge Gisteravond vond de manifestatie ‘Leve de beschaving’ in Heineken Music Hall te Amsterdam plaats tegen de bezuinigingen op kunst en cultuur. Freek de Jonge presenteerde samen met Giel Beelen de avond die live op Nederland 2 werd uitgezonden.

De bijeenkomst ‘Leve de beschaving’ was de climax van drie actieweken tegen de plannen van het kabinet om flink te snijden in het budget voor kunst en cultuur. Onder de slogan Beschaving is de erkenning van de ander, betraden vele artiesten het podium. Volgens Giel Beelen was de avond een reis door de culturele wereld van Nederland. ''
We gaan echt alle kanten op.’’

Het Metropole Orkest begeleidde alle artiesten die optraden. Onder anderen Nits met Kyteman, Giovanca, Waylon, Wende Snijders, Moke, Ernst Daniël Smid, Ruth Jacott en Acda & De Munnik vroegen met hun optredens aandacht voor cultuur.

Doel van de avond was ook dat zo veel mogelijk mensen de petitie Stop de culturele kaalslag zouden tekenen. Agnes Jongerius maakte bekend dat de teller op het einde van de avond op 185.000 stond. Vóór de manifestatie hadden ruim 100.000 mensen hun handtekening gezet om hun ongenoegen te uiten tegen de bezuinigingen.

De avond is hier online te zien.

Bekijk hier foto’s van de avond.
 
Zie ook: