Exclusief interview met Berthold Gunster
17-04-2015 - 11:40 uur
Omdenken Wij spreken met Berthold Gunster van Ja-maar. De “Ja-maar Omdenken show” met Berthold Gunster en acteur Tim Winkel trekt volle zalen. Een avond uit en een goed verhaal. Een wervelende mix van cabaret, lezing, show en workshop.

Waar haal je je inspiratie vandaan voor jouw theatervoorstelling?

Allereerst uit mijn eigen leven. Alles wat ik problematisch, vreemd, interessant, bizar of raadselachtig vind – voor al op het gebied van het menselijk gedrag – is voor mij een bron van inspiratie. Verder lees ik erg veel, boeken, tijdschriften, kranten, websites, voornamelijk non-fictie. Van alles op het gebied van psychologie, creativiteit, innovatie, filosofie. Inmiddels zijn ook onze lezers, volgers, fans en (uiteraard) critici een bron van inspiratie. Hun gedachten, vragen en kritische kanttekeningen houden ons scherp, nieuwsgierig en bereid om voortdurend te leren.

Wat was het mooiste moment in jouw carrière?

Er zijn er vele. De verschijning van het eerste boek “Ja-maar wat als alles lukt” in 2006. Het bedenken van het begrip ‘omdenken’ in 2008 en het boek dat daarover verscheen “Huh?! De techniek van het omdenken”. We hebben twee keer op Lowlands opgetreden. Een feest. De theatershow die we nu voor het derde seizoen verzorgen is ook een feest om mee te mogen maken. We hebben inmiddels twee keer een uitverkocht Oude Luxor Theater in Rotterdam mee mogen maken met zijn pijpenla en rollende lach. Ook het tot de laatste stoel uitverkochte Wilminktheater in Enschede was een hoogtepunt. Duizend mensen die allemaal naar jouw verhaal komen luisteren, hoe bijzonder is dat. Maar ook vele andere theaters met hun eigen sfeer en bijzondere mensen hebben we als hoogtepunt ervaren: Theater de Speeldoos in Vught, de bijzondere sfeer in De Goudse Schouwburg en de opening van De Nieuwe Kerk in Zierikzee en nog vele andere theaters.

Hoe kwam je tot de naam Ja-maar?

Als student heb ik ooit een improvisatie oefening bedacht, die noemde ik de ‘ja-en, nee-want, ja-maar’-oefening. Die oefening is de rode draad geworden in mijn werkzame carrière, eerst als regisseur en later als trainer en spreker. Op basis van de oefening ontstond de “Ja-en, nee-want, ja-maar Communicatie Show”. Gelukkig heeft mijn vrouw en zakelijk partner Annemargreet Dwarshuis meer gevoel voor strategie en marketing – uiteraard kan niemand kan zo’n lange titel onthouden - en dus veranderde de naam van het programma in de “Ja-maar Show”. Uiteindelijk is die show de basis van het hele bedrijf geworden: eerst was ik nog ‘Gunster Trainingen’ en speelde ik de show, uiteindelijk is het bedrijf Ja-maar gaan heten.

Jullie gaan in het nieuwe seizoen verder als Omdenken, kun je daar een korte uitleg over geven?

Het woord, maar vooral het concept omdenken is sinds het verschijnen van de boeken die daarover gaan (en de website en het Facebook en Twitter account met dezelfde naam) steeds belangrijker geworden. Inmiddels hebben meer mensen van ‘Omdenken’ gehoord dan van ‘Ja-maar’. Uiteraard zijn beide begrippen met elkaar verbonden. Wie op een ‘ja-maar-manier’ in het leven staat, zal geneigd zijn van elk probleem een ramp te maken. De tegenhanger is een ‘ja-en-manier’ van kijken. Met die manier van kijken, ben je in staat om een probleem (soms) tot een mogelijkheid om te denken. Precies dat laatste is ook de definitie van omdenken: een manier van denken waarmee je van een probleem een mogelijkheid maakt. Overigens gaat het nieuwe programma ‘Lastige kinderen. heb jij even geluk’ heten (naar het boek met de gelijknamige titel). Het wordt een hilarisch, onderhoudend maar vooral leerzaam programma, gericht op iedereen die met kinderen te maken heeft.

Berthold Gunster

Klik hier voor de speellijst!
 
Zie ook: