Golden Earring
Foto Golden Earring
Foto: Kees Tabak
Op dit moment geen theatertournee gepland
Meer informatie bij Huidige programma’s.


Biografie

Golden Earring wordt opgericht in 1961. George Kooymans en buurjongen Rinus Gerritsen, beide helemaal weg van gitaarspelen, besluiten een beatgroep te beginnen met Fred van Hilst op drums en Hans van Herwerden op gitaar. Rinus speelt basgitaar. Ze noemen zich The Golden Earrings, naar de hit van The Hunters. Als bij zoveel startende bandjes is het een komen en gaan van groepsleden. Vlak voor de nationale doorbraak bestaat de groep uit George, Rinus, Frans Krassenburg als leadzanger, slaggitarist Peter de Ronde en Jaap Eggermont op drums. In 1966 scoort de band de eerste van een lange rij echte hits met That Day. Slechts Michelle van The Beatles weerhoudt de single van een eerste plaats.

In 1967 wordt Frans Krassenburg opgevolgd door BarryHay en met de ruigere koers die de band inslaat, staat de deur naar internationaal succes wijd open. Golden Earring verliest weliswaar de ‘s’ maar gooit niettemin hoge ogen in de Verenigde Staten. Janis Joplin is danig onder de indruk en zelfs Jimi Hendrix probeert Rinus te strikken voor zijn Experience op basis van zijn muzikale kwaliteiten. Volgend op de muzikale kentering die in 1970 mede door het aantrekken van drummer Cesar Zuiderwijk wordt ingezet, verschijnt de single Radar Love waarvan het succes bijkans nog groter is dan dat van de Earring zelf…

Begin jaren zeventig is de Golden Earring een rockband van internationale allure en meet zich wereldwijd moeiteloos met wereldberoemde acts uit de VS en de UK. In 1974 wordt toetsenist Robert Jan Stips (Supersister) aangetrokken om in 1976 te worden vervangen door gitarist Eelco Gelling (Cubyand the Blizzards). Ook deze samenwerking is geen lang leven beschoren. Een moeilijke periode volgt omdat de band geen vat meer lijkt te hebben op het veranderende muzikale landschap. In 1982 bewerkstelligt de band echter een grandioze wederopstanding met de single Twilight Zone, de elpee Cut en later de hit When The Lady Smiles. De clip van het nummer doet echter veel stof opwaaien met de verkrachtingsscènevan een non. De Earring krijgt te maken met een gecensureerde clip en mist hierdoor andermaal een vlekkeloze aansluiting met een belangrijk medium, in dit geval MTV en de Amerikaanse TV stations.

Eind jaren tachtig volgt een in financieel en artistiek opzicht instabiele periode. Cesar neemt het jazzy album Labyrinth op en de band levert het twijfelachtige album The Hole af. Daarnaast dreigt een faillissement. Ondanks de tegenspoed herneemt de band zich en levert begin jaren negentig het album Bloody Buccaneers af, een ouderwets rockende Earring-plaat. Met het akoestische album The NakedTruth sluit de band heel knap aan op de ‘Unplugged’ rage die is ingezet door MTV. Het roemruchte televisieprogramma is inmiddels ter ziele maar de Golden Earring hanteert de akoestische formule nog altijd met zeer veel succes. Seizoen na seizoen is Nederlands meest illustere rockband te zien in de grote theaters en concertzalen van ons land en trekt zonder uitzondering volle zalen.
Huidige programma's
-
De theatertournee van Golden Earring is afgelopen. Op dit moment staat er geen nieuwe tournee gepland. Zodra hier verandering in komt, lees je het hier!
Links
 
Nieuws