Trijntje Oosterhuis
Foto Trijntje Oosterhuis
Foto: PR Pulse Management
De tournee is afgelopen.
Meer informatie bij Huidige programma’s.


Biografie
Trijntje Oosterhuis (Amsterdam, 1973) is al jarenlang een van de topvocalisten van Nederland. Het begon allemaal toen zij samen met haar broer Tjeerd Oosterhuis op jonge leeftijd de popgroep Total Touch oprichtte. Later werd Trijntje succesvol als solozangeres. Zij zong met grote namen als Al Jarreau, Queen, Andrea Bocelli, Burt Bacharach, Marco Borsato, Herbie Hancock, Lionel Richie, Coolio, Ivan Lins, Herman Brood, Incognito, Khaled, Salomon Burke, Candy Dulfer, Jean ‘Toots’ Thielemans, Bobby McFerrin en Ronan Keating.

Best verkochte debuutalbum
Tijdens de opening van de Amsterdam ArenA beleeft Trijntje eigenlijk haar grote doorbraak. Terwijl heel Nederland toekijkt vertolkt ze ‘De Zee’, geschreven door John Ewbank. In de periode daarna brengt Total Touch twee zeer succesvolle albums uit. Van hun eerste album worden bijna een half miljoen exemplaren verkocht en is daarmee het best verkochte Nederlandse debuutalbum ooit. De grootste hits van Total Touch zijn ‘Touch Me There’ en ‘Somebody Else’s Lover’.

Jazz
In 2002 komt Trijntje’s solodebuut uit. In deze tijd is ze steeds vaker te gast bij bekende jazzmuzikanten en -orkesten. Ze zingt met Toots Tielemans, New Cool Collective, het Jazz Orchestra en het Amsterdams Sinfonietta. In samenwerking met laatstgenoemde verschijnt het album ‘Strange Fruit’ op het jazzlabel Blue Note. Deze cd wordt dubbel platina, wat voor jazzbegrippen zeer uitzonderlijk is. Van de tour die volgt wordt de dvd-registratie ‘A Thousand Days’ gemaakt.

Burt en Trijntje
Haar volgende album 'See You As I Do' neemt ze op in haar thuisstudio en hieraan werken onder andere Toots Thielemans en Candy Dulfer mee. Dan volgt in 2006 het Blue Note-project ‘Burt Bacharach Songbook’ met nummers zoals ‘Walk On By’ en ‘That's What Friends Are For’. Trijntje werkt hiervoor samen met Burt Bacharach in LA. Hij dringt aan het vergeten stuk 'Waiting For Charlie (To Come Home)’ op te nemen, waarvoor hij op de piano een nieuw intro schrijft. Ook speelt hij mee op ‘This House Is Empty Now’, dat hij eerder opnam met Elvis Costello. Ook dit album wordt dubbel platina. Eind 2006 komt haar cd ‘The Look Of Love’ waarop ze wordt begeleid door Metropole Orkest.

‘Who’ll speak for love’
Tijdens haar akoestische theatertour in 2007 wordt ze begeleid door haar goede vriend, gitaris Leonardo Amuedo. Halverwege die tour krijgt Trijntje de unieke kans om een tweede album op te nemen samen met Burt Bacharach. Maar liefst vijftien liedjes nemen ze op, waaronder één nieuw stuk genaamd ‘Who’ll speak for love’ wat tevens de titel van het album wordt. Hij schrijft dit liedje samen met Tim Rice, die we kennen van onder meer de wereldberoemde musicals Aïda, Jesus Christ Superstar en The Lion King. Hiermee kan Trijntje zich scharen in een lijst aan grootheden die de eer hadden een liedje te ‘krijgen’ van de grootmeester. ‘Who’ll speak for love’ staat binnen no-time in de Top 10 van best verkochte albums en behaald ook de platina status.

In het tuinhuis
Na een succesvolle dvd-registratie van de theatertour en optredens tot in Japen wordt Trijntje in 2009, net als de rest van de wereld, opgeschrikt door het nieuws dat Michael Jackson is overleden. Samen met Leonardo Amuedo gaat ze in haar tuinhuis Jackson-songs opnemen. Puur uit liefde voor de muziek. Na aandringen van onder andere goede vriendin Candy Dulfer besluit Trijntje om de liedjes uit te brengen. Zonder producer en low-budget. Na een dikke maand is de plaat ‘Never Can Say Goodbye’ goud. Dankzij de grote belangstelling wordt er een kleine clubtour georganiseerd. Hier gaat Trijntje hits als ‘I Just Can't Stop Lovin You’, ‘Gone To Soon’ en ‘Human Nature’ ten gehore brengen.

750.000 exemplaren
Eind 2010 brengt Trijntje een kerstalbum 'This Is The Season' uit. Eigenlijk de eerste grote Nederlandse artiest met een heel kerstalbum. Ook bij deze cd maakt ze gebruik van de fantastische muzikaliteit van haar vriend Leonardo Amuedo. Nog geen maand na deze release gaat de zangeres in januari een revolutionaire samenwerking aan met het Algemeen Dagblad. Zij verspreiden haar nieuwste album 'Sundays in New York' gratis bij hun krant. Het gaat om 750.000 exemplaren. In heel Nederland is de zaterdageditie van de krant in een mum van tijd uitverkocht. Mooi aan het initiatief vindt Trijntje dat haar muziek bij zoveel huishoudens te horen zal zijn. Het gaat om een album opgenomen op het Blue Note-label met het gerenommeerde Clayton-Hamilton Orchestra.

We've Only Just Begun
Eind 2011 is een overzichtsalbum van Trijntje d'r carrière verschenen. Een indrukwekkende tracklist omvat 2 cd's. Ook bevat het album 3 nieuwe nummers, waaronder 'Ain't Who You Are', welke is geschreven door haar broer Tjeerd. Het nummer 'Good Day' is van de gebroeders Cullum (Jamie en Ben), en heeft Trijntje opgenomen in hun studio in Londen.

Wrecks We Adore
Het laatste album van Trijntje Wrecks We Adore was een samenwerking met zangeres Anouk. ‘Deze plaat is een geschenk voor mij, en voor Anouk’, zegt Trijntje. ‘Voor mij omdat ik de pop- en soul-kant van mezelf weer wil laten zien. En voor Anouk omdat zij graag zich graag meer als producer en songschrijver wil manifesteren. Onze ambities kruisten elkaar op het juiste moment.’
Die kruisende wegen hebben een album opgeleverd waarom Trijntje, zoals ze het zelf zegt, ‘zingt alsof mijn leven ervan afhangt.’ Wrecks We Adore klinkt minder gepolijst dan Trijntjes recente platen. ‘Begrijp me goed: het is geweldig om met onbetwiste muzikale zwaargewichten als Burt Bacharach of John Clayton te werken. Maar ik had behoefte aan wat rauwers.’ Even geen jurk aan, maar een leren broek. En zo’n broek staat Trijntje, die op eerdere platen moeiteloos overeind bleef naast rockers als Herman Brood en rappers als Opposites, trouwens prima.

Songfestival 2015
Trijntje deed in 2015 mee aan het Eurovisiesongfestival. Trijntje: ”Het grappige is dat ik zonder het enthousiasme van mijn kinderen waarschijnlijk nooit aan het songfestivalavontuur was begonnen. Twee jaar daarvoor riepen ze al: Mamma, het zou enorm cool zijn als je mee zou doen”.

Kersttour 2016
In december 2016 speelde Trijntje met meestergitarist en goede vriend Leonardo Amuedo in kerken voor een korte kersttour. Op deze avonden speelden ze, naast kerstrepertoire, ook een korte set met liedjes in haar eigen taal, waaronder ‘Nu Dat Jij Er Bent’ of het door haar vader geschreven ‘Ken Je Mij’, maar ook een eigen uitvoering van ‘Telkens Weer’ van Willeke Alberti. Dat voelde zo goed, dat Trijntje in 2017 een volgende stap in haar carrière maakt en aankondigt haar eerbetoon te zullen brengen aan het Nederlands lied.

Nederlandstalige theatertour seizoen 2017 2018
In het najaar van 2017 start de theatertour met uitsluitend Nederlandstalige liedjes. Speciaal voor deze tour is Trijntje op zoek gegaan naar de mooiste liedjes uit het “Nederlands Songbook” en heeft ze zich door bevriende artiesten, muzikanten, tekstdichters en muziekkenners laten inspireren om tot een avondvullend theaterprogramma te komen. De avond belooft een muzikale ontdekkingsreis langs de mooiste Nederlandstalige liedjes te worden. Zoals Trijntje zelf zegt: “Liedjes die mij lief zijn, liedjes van alle tijden, liedjes die gezongen en gehoord moeten blijven worden, liedjes die herinneren aan belangrijke momenten in mijn leven, vergeten pareltjes of juist grote hits die ik al jaren op mijn eigen wijze wil zingen”.