Freek de Jonge
Foto Freek de Jonge
Foto: Stefan Schipper
Nu te zien in het theater.
Meer informatie bij Huidige programma’s.


Biografie
Freek de Jonge werd op 30 augustus 1944 geboren in het dorp Westernieland als zoon van een hervormd predikant. Het gezin verhuisde naar Workum, later naar Zaandam en toen naar het dorp Kloetinge, gelegen in de gemeente Goes. Na het afronden van de HBS, wat maar met moeite lukte, ging hij culturele antropologie studeren in Amsterdam. Tijdens zijn studententijd ontmoette hij Bram Vermeulen en Johan Gertenbach, wat leidde tot de oprichting van Neerlands Hoop. In 1979 ging Neerlands Hoop uit elkaar en begon De Jonge aan een solocarrière. Hij was de eerste cabaretier die een rode draad in zijn verhaal aanbracht. Typisch voor De Jonge is ook de running gag, een grap waarnaar meerdere malen verwezen wordt. De Jonge bracht enkele succesvolle programma's op het toneel, waaronder ook enkele Oudejaarsconferences en Nieuwjaarsconferences.

Naast zijn werk als cabaretier ondernam De Jonge andere activiteiten. Zo schreef hij romans, presenteerde hij televisieprogramma's en speelde hij een rol in de films
De Illusionist (1983) en De Komediant (1986).

In 1999 begon De Jonge met een nieuw cabaretexperiment. Onder de naam
De Grens maakte hij in een jaar tijd tien verschillende shows, waarin alle vormen van cabaret aan bod kwamen. In 2004 verbaasde De Jonge vriend en vijand door af te reizen naar Irak en daar voorstellingen te geven voor Nederlandse militairen. Hij vertrok op 9 februari en keerde een week later terug. In 2005 eindigde De Jonge op nummer 80 in de verkiezing van de grootste Nederlander. Op 12 november 2005 ontving hij de Groenman-taalprijs tijdens een congres van het Genootschap Onze Taal.

In 2008 sloeg De Jonge een nieuwe weg in met een theatershow die niet bedoeld was voor het grote publiek, maar voor mensen die ‘moeite willen doen’. Deze wending richting kunst met een hoofdletter leidde tot het definitief weren van De Jonge in het tv-programma
De Wereld Draait Door, waar De Jonge eerder nog zijn opmerkingen over de domheid van het grote publiek debiteerde om vervolgens het liedje ‘Aandacht!’ ten gehore te brengen. In hetzelfde jaar ontving hij uit handen van minister Ronald Plasterk de "Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties oeuvreprijs".

De Jonge is getrouwd met Hella Asser, dochter van Eli Asser, die hem helpt bij zijn shows, onder meer als ontwerper van zijn kostuums, decors en lichtplannen.

(bron: Wikipedia)
Huidige programma's
Links
 
Eerdere programma’s:
Als Je Me Nu Nog Niet Kent (2014-2015)
Zondermeer (2013 - 2014)
Circus Kribbe - Een kerstvertelling (2012 - 2013)
Zonde (2013)
Hella de Jonge leest uit “Spring” (2012 - 2013)
NEVEN (2011-2012)
Lone Wolf (2011)
Het Verlossende Woord (2010)
Van A naar Z (Muziekvoorstelling, 2010)
Van De Hel van het Noorden (Belgie, 2010)
De Stemming 3 (Verkiezingsconference, 2010)
Volendam (2009)
(complete programmalijst op freekdejonge.nl)
Nieuws