Jetty Mathurin
Foto Jetty Mathurin
Foto: Gerard Ausems
Deze tournee is afgelopen.
Meer informatie bij Huidige programma’s.


Biografie

Theater maken, acteren, cabaret, zingen, presenteren of columns schrijven, Jetty Mathurin (1951, Paramaribo) is een creatieve duizendpoot. Mathurin is van huis onderwijzeres en logopediste. Ze had een eigen logopedie praktijk en werkte op scholen.

Eind jaren ‘80 maakte ze een carrière switch naar de theater– en televisiewereld. Ze heeft acht succesvolle solovoorstellingen op haar naam staan. Met haar 8ste voorstelling ‘Jetty Jubileert met liefde en overvloed’ vierde zij haar 25 jarig theater jubileum. In de theaterwereld heeft Mathurin verder haar sporen verdiend met theaterprogramma’s als ‘Faja’, ‘De Koningin van Paramaribo’, Mathurin Meets Music en ‘de Vagina Monologen’. Dit theaterseizoen schitterde zij ook in de musical: Daddy Cool. Een theaterspektakel, gebaseerd op de wereldberoemde hits van Boney M en hun geestelijk vader Frank Farian. Deze hitsongs vormen de rode draad in een nieuw geschreven verhaal dat met beide benen in de Nederlandse geschiedenis staat.

Het bedrijfsleven en overheidsinstellingen werken graag met de theatermaakster bij de invulling van diverse bijeenkomsten. Zij maakt dan speciaal een ‘optreden op maat´ of fungeert als presentatrice. Grote bekendheid kreeg ze in de rol van Smorrie in de dramaserie ‘Vrouwenvleugel’, winnaar van de Televizierring 1994. Ook was de actrice één van de vaste spelers in de comedy´s Oppassen en Bradaz. Verder had ze rollen in o.a Costa, Baantjer, Blauw Blauw, Otje, Klokhuis en Ochtendzwemmers.

Op het witte doek is ze o.a te zien geweest in de succesvolle film ´Madame Jeanette´ en de bekroonde korte film ‘You II’. Columniste was ze o.a bij Radio Rijnmond, ‘Formule 1’(NPS) en het blad ‘Contrast’. Nu schrijft ze columns voor het tijdschrift Colorfull. Ook is Jetty te zien in de korte film ‘Dag’ en in de kinderfilm ‘Oma is gek!’ geschreven door Glynis Terborg.

Ze heeft ook diverse onderscheidingen ontvangen. De Pall Mall prijs met de comedytrain, De televisierring met Vrouwenvleugel, de Cosmic award en de Tai Ati award van Stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Ze is onderscheiden door de gemeente Cuijk en zij is geridderd in de Orde van Oranje Nassau door de koningin in 2001. In 2009 ontving zij opnieuw een onderscheidin: Ridder in de Orde van de gele ster uit handen van de toenmalige president van Suriname, de heer Venetiaan.

Daarnaast is zij maatschappelijk actief in Nederland en in het buitenland onder andere door middel van twee stichtingen die zij oprichtte (Stichting Jetty Mathurin en Stichting Taante Bemoeit) en diverse bestuurs- en ambassadeursfuncties, waaronder ambassadrice voor stichting Breath, ambassadrice voor Fresh Wagon en bestuurslid van jeugdtheaterschool Zuidoost.